در بیماری دیابت شرایطی در بدن شما ایجاد می شود که باعث می شود سطح گلوکز یا قند در خون به بالاتر از حالت طبیعی افزایش یابد.
زمانی که شما غذا می خورید بدن شما مواد غذایی را به گلوکز تجزیه کرده و آن را به داخل خون می فرستد. . انسولین کمک می کند که گلوکز موجود در خون به داخل سلولهای بدن وارد شود. انسولین هورمونی است که توسط سلولهای بتای پانکراس(لوزالمعده) بدن شما، که عضوی در پشت معده است، ساخته می شود. هنگامی که گلوکز وارد سلول های شما می شود به عنوان سوخت برای تولید انرژی استفاده میشود و یا برای مصارف بعدی ذخیره می گردد.
دیابت انواع مختلفی دارد:
- دیابت نوع ۱
- دیابت نوع ۲
- دیابت بارداری که در طول بارداری اتفاق می افتد.
اگر شما دیابت دارید بدن شما یا به اندازه کافی انسولین تولید نمی کند، یا نمی تواند از انسولین تولید شده استفاده کند و یا ممکن است هر دو مورد باهم اتفاق بیفتد.
دیابت می تواند با انسولین، داروهای خوراکی ، ورزش و یا برنامه غذایی کنترل شود. اگر دیابت کنترل نشود، ممکن است به عوارضی مانند آسیب عصبی، مشکلات کلیه یا چشم، بیماری قلبی و یا سکته مغزی منجر شود. در حالی که با کنترل مناسب، می توانید یک زندگی طولانی و سالم با وجود دیابت داشته باشید.
علایم عمومی ابتلا به دیابت به شرح زیر است:
- زیاد ادرار کردن
- احساس تشنگی زیاد
- احساس گرسنگی زیاد حتی با خوردن غذا
- کاهش وزن – حتی در صورت خوردن بیشتر ازحد
برخی از افراد دیابتی نوع ۲ ممکن است این علائم را به صورت خفیف تجربه کنند و به آنها توجه لازم را نداشته باشند.
مدیریت دیابت:
تیم درمانی به همراه شما برنامهای برای مدیریت دیابت و رسیدن به اهداف مورد نظر تدوین خواهند کرد. مسیر درمان برا اساس الفبای دیابت (ABC) مشخص میگرددTop of Form:
A)
A1C: خود را حداقل سالی دوبار چک کنید.
A1c نشان دهندهی میانگین قند خون سه ماهه اخیر شما میباشد. .
B)
Blood Pressure: فشار خونتان را در هر ویزیت اندازه بگیرید.
هدف کلی فشار خون برای بیماران دیابتی نوع ۲ ،۱۴۰/۹۰ میلیمتر جیوه (mmHg) میباشد.
C)
Cholestrol: کلسترول خون را هر سال چک کنید.
میزان کلسترول شما بازگوکننده میزان چربی موجود در خون شماست. بعضی از انواع آن مانند کلسترول HDL ، به محافظت از قلب شما کمک می کنند. سایرین، مانند کلسترول LDL ، می تواند رگهای خونی شما را مسدود کرده و منجر به بیماری های قلبی شوند. تری گلیسیریدها نوع دیگری از چربی خون می باشند که خطر ابتلا به حمله قلبی یا سکته مغزی را افزایش می دهند.
:(Smoking)S سیگار نکشید
برای کنترل دیابت به چه نکاتی باید توجه کنم؟
درکنترل دیابت دو هدف اهمیت دارند: اول اینکه زندگی شما کیفیت مطلوبی داشته باشد و دوم اینکه با رسیدن به اهداف درمانی از بروز عوارض این بیماری جلوگیری شود. برای رسیدن به این اهداف شما باید:
- داروهای خوراکی و یا انسولین را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
- برای غذا خوردن برنامهریزی داشته باشید: چه بخورید، چه مقدار و چه زمانی؟
- فعالیت بدنی منظم داشته باشید
چه چیزی باید در مورد تغذیه سالم، فعالیت بدنی و مصرف داروها باید بدانم؟
بسیاری از مردم فکر می کنند وقتی دیابت دارید به این معنی است که نمی توانید غذاهای مورد علاقه خود را مصرف کنید. اما شما هنوز هم می توانید غذاهایی را که دوست دارید بخورید اما باید به مقدار آن توجه کنید. یک متخصص تغدیه در کنار پزشک دیابت شما میتواند در تدوین برنامه غذایی مناسب به شما کمک کند. .
مهمترین توصیهها در برنامه غذایی یک بیمار مبتلا به دیابت به شرح زیر است:
- شمارش کربوهیدرات: اگر به دیابت نوع یک دارید و یا از انسولین استفاده میکنید شما باید از میزان کربوهیدرات موجود در غذاهایی که میخورید آگاه باشید تا بتوانید کنترل بهتری روی وضعیت قند خونتان داشته باشید.
- انتخاب غذاهایی که چربی اشباع کمی دارند: این کار به شما در کاهش کلسترول و جلوگیری از بیماری های قلبی کمک میکند.غذاهای سرشار از چربی های اشباع شامل گوشت، کره، شیر کامل، خامه، پنیر، شیرینی و روغنهایی مانند پالم و نارگیل هستند.
- مقدار غذای مصرفی را کمتر کنید: کاهش در میزان غذای مصرفی در وعده های غذایی و میان وعده می تواند به کاهش وزن کمک کند.
- فیبر بیشتری مصرف کنید: بیشتر از خوراکیهایی با میزان فیبر بالا مانند میوه ها، سبزیجات، لوبیا و نخود، جو دوسر، و نان غلات کامل و غلات و حبوبات استفاده کنید.
فعالیت بدنی منظم به کاهش قند خون، فشار خون و کلسترول خون کمک می کند. این کار همچنین موجب انعطاف مفاصل، تقویت قلب و استخوان ، و قوی شدن عضلات میشود. همچنین فعالیت بدنی می تواند به کاهش استرس کمک کند. تیم درمانی شما می تواند به شما در برنامه ریزی شما کمک کند. سعی کنید که موارد زیر را در فعالیت بدنیتان لحاظ کنید:
- فعال بودن در طول روز
به عنوان مثال: باغبانی، راه رفتن در حالی که با تلفن صحبت می کنید و یا تلویزیون تماشا می کنید.
- ورزش های هوازی
به عنوان مثال: پیاده روی سریع، رقص، قایقرانی، شنا، یا دوچرخه سواری. اگر شما برای مدت زمان طولانی می نشینید، هر ۹۰ دقیقه بایستید و حرکت کنید.
حدود ۳۰ دقیقه در هر روز فعالیت کنید.
- تمرینات قدرتی
به عنوان مثال: بلند کردن وزنه های سبک چند بار در هفته.
بیمار مبتلا به دیابت نوع یک نیاز به تزریق مکرر انسولین دارد، در حالیکه دیابت نوع ۲ ممکن است با تغییر روش زندگی،داروهای خوراکی و یا انسولین کنترل شود. بسته به اینکه دیابت نوع ۲ در چه مرحلهای تشخیص داده شود و درمان شروع گردد، ممکن است برای بیمار یکی از این موارد توصیه شود.