یکی از باورهای نادرستی که سال هاست در مورد دیابت وجود دارد و البته خیلی ها هم سخت به آن معقتد هستند این است که دیابت نوع دو در صورتی که فرد مجبور به مصرف انسولین شود، تبدیل به دیابت نوع یک می شود. اما این مساله واقعیت ندارد.
اگرچه شباهت های زیادی میان دیابت نوع یک و نوع دو وجود دارد – از جمله سختی هایی که در زمینه کنترل قند خون وجود دارد، اما این دو بیماری با هم متفاوت هستند و در طی زمان به یکدیگر تبدیل نمی شوند. ۹۰-۹۵ درصد از بزرگسالانی که دچار دیابت هستند، از نوع دوم این بیماری رنج می برند.
آیا دیابت نوع دو به نوع یک تبدیل می شود؟
بعضی از افراد تصور می کنند که دیابت نوع ۲ به مرور زمان می تواند به دیابت نوع یک تبدیل شود، اما این نظریه از نظر علمی واقعیت ندارد. درواقع تبدیل دیابت نوع دو به نوع یک اصلا امکان پذیر نیست.
اما ممکن است در مواردی که دیابت نوع دو تشخیص داده شده است، بعدا تشخیص دیابت نوع یک برای فرد گذاشته شود.
درواقع، دیابت نوع دو شایع ترین حالت این بیماری است به همین خاطر پزشک ممکن است در ابتدا مشکوک به وجود دیابت نوع دو در یک فرد بزرگسال شود. علتش هم این است که دیابت نوع یک معمولا در افراد جوان تر به وجود می آید، با این حال ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد.
به همین خاطر هم هست که در بعضی بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع یک ممکن است به اشتباه تشخیص دیابت نوع دو گذاشته شود. به خصوص اگر فرد چاق یا دارای اضافه وزن بوده یا سایر ریسک فاکتورهای دیابت نوع دو از جمله زندگی بی تحرک را نیز داشته باشد. اگرچه دیابت نوع یک در دوران بزرگسالی خیلی شایع نیست، اما همچنان ممکن است در دوران بزرگسالی نیز اتفاق بیفتد.
برای تشخیص دیابت معمولا تست های مکرر قند خون انجام می شود اما نتایح آن نمی تواند میان دو نوع این بیماری افتراق بگذارد. به همین خاطر پزشکان ممکن است تست هایی از بیمار بگیرند تا آنتی بادی هایی را کنترل کنند که به سلول های بتای ترشح کننده انسولین در پانکراس حمله می کنند. حضور این آنتی بادی ها معمولا نشانه آن است که فرد به دیابت نوع یک مبتلا شده است. این آنتی بادی ها در بدن ۹۰ درصد مبتلایان به دیابت نوع یک، یافت می شود. یکی دیگر از تست هایی که می تواند دیابت نوع یک را از نوع دو تشخیص دهد، تست C-peptide است. این تست مقدار انسولین تولید شده توسط پانکراس را نشان می دهد و نتیجه کم نشان دهنده ابتلا به دیابت نوع یک است.