باور کنید یا نه، یکی از راههای موثر لاغری این است که قبل از شروع رژیم سری به کابینتهای آشپزخانهتان بزنید و ادویهها را دم دستتان بگذارید! آن هم نه فقط برای اینکه، با اضافه کردن ادویههای مختلف، عطر و طعم غذاهای رژیمی را عوض کنید، بلکه برای اینکه از اثراتشان روی کاهش وزن استفاده کرده و با انواع و اقسام ادویهها در مسیر لاغری دوپینگ کنید! جالب است بدانید که حتی تغییر طعم غذاهای رژیمی با استفاده از این گیاهان خوشبو و پرخاصیت، به کاهش وزن کمک میکند چون مطالعات نشان داده، افرادی که رژیم میگیرند، اما از طعم غذاهای رژیمی خوششان نمیآید، در بلند مدت نمیتوانند به برنامه کاهش وزنشان متعهد بمانند و دوباره سراغ خوراکیهای چاقکننده میروند. یک نگاه به وضعیت اضافه وزن در کشورهای مختلف دنیا میتواند به خوبی تاثیر ادویهها را روی وزن بدن و تناسب اندام نشان دهد؛ جایی که آمریکاییها روز به روز چاقتر میشوند و هندیها که فلفل از دستشان نمیافتد، کمتر دچار این معضل میشوند.
زردچوبه
گروهی از محققان آمریکایی که در زمینه چاقی تحقیق میکردند، در سال ۲۰۰۹ با خوراندن زردچوبه به موشها به این نتیجه رسیدند که این ادویه طلاییرنگ، میتواند چربیسوزی را افزایش داد. ماده موثر زردچوبه برای از بین بردن چربیهای بدن «کورکومین» نام دارد که حرارت بدن را افزایش میدهد و تنور متابولیسم را حسابی گرم میکند. بنابراین آنهایی که در برنامه غذاییشان از زردچوبه به وفور استفاده میکنند، هم لاغرتر میشوند و هم چربی بیشتری از دست میدهند. البته زردچوبه در کنار همه خواص لاغرکنندهای که دارد، یک ترکیب ضدآلزایمر قوی هم هست.
هل
هل یکی دیگر از ادویههایی که اثر گرمازایی قوی دارد و به همین خاطر هم هست که مصرف روزانه آن میتواند در کاهش وزن موثر باشد. به عبارت سادهتر با خوردن هل گرمایی را در بدنتان احساس میکنید که ناشی از افزایش سوخت و ساز پایه بدن است و ترکیب آن با دارچین یا زنجبیل میتواند اثرات هر دو را روی وزن بدن، چند برابر کند. همچنین اگر ورزشکار هستید و یک ساعت قبل از ورزش، یک فنجان قهوه تلخ میخورید تا متابولیسمتان بالاتر برود، از این به بعد یک دانه هل هم توی قهوهتان بیندازید تا سر ماه از عددی که ترازو نشانتان خواهد داد، شگفتزده شوید!
قاصدک
اگر فکر میکنید گل قاصدک فقط به درد آرزو کردن میخوردن، سخت در اشتباه هستید! قاصدک از جمله گیاهان دارویی است که با توجه به عطر و طعم ویژهاش، این روزها حسابی میان سرآشپزهای اروپایی محبوب شده است. قاصدک به شکل علف هرز رشد میکند، اما جالب است که همین علف هرز میتواند به شما کمک کند تا از زیر بار چند کیلو چربی خلاص شوید. چای قاصدک ضدنفخ است و به کوچک شدن شکم کمک میکند. علاوهبر این اگر نگران هستید که بدنتان به اندازه کافی ویتامین و مواد معدنی جذب میکند یا نه، بهتر است خودتان را مهمان یک فنجان چای قاصدک در روز کنید؛ چون مطالعات نشان داده مصرف این گیاه باعث افزایش جذب ویتامین آ، ث، ای، آهن و پتاسیم میشود.
دارچین
ایرانیها دارچین را با عطر و طعم بینظیری که به چای میدهد، میشناسند و برای اروپاییها و آمریکاییها، این ادویه، طعم شیرین روزهای تعطیلات و انواع و اقسام پای و شیرینی را زنده میکند. اما دارچین جز این عطر و طعم فوقالعاده که تقریباً با هر غذا و نوشیدنی جور است، خواص مهم دیگری هم دارد که آن را تبدیل به یک ادویه پرکاربرد در طب سنتی و نوین میکند. دارچین کاهشدهنده قند خون است و جلوی بروز هوسهای غذایی را میگیرد. در ضمن اگر مدام گرسنه هستید و دلتان ضعف میروید، دارچین را دست کم نگیرید چون باعث افزایش احساس سیری نیز میشود.
فلفل قرمز
حتی اگر غذاهای تند و تیز، جزو خوراکیهای محبوبتان نباشند، قطعاً برای یک بار هم که شده طعم غذاهای تند را چشیدهاید و لابد یادتان هستند که بعد از خوردن این غذاها، بدنتان چطور داغ کرده و لپهایتان گل انداخته است. این همان اثری است که فلفل روی متابولسیم میگذارد و باعث افزایش دمای بدن میشود. تحقیقات دکتر لارن مینچین، متخصص تغذیه در آمریکا نشان داده است که اضافه کردن ادویه تندی مثل فلفل میتواند به شما کمک کند تا روزی ۱۰۰ کالری بیشتر بسوزانید.
زیره سبز
یک ادویه و هزار خاصیت! تحقیقات جدیدی که در زمینه گیاهان دارویی موثر بر کاهش وزن انجام شده، نشان داده است که با مصرف زیره سبز میتوانید متابولیسم بدنتان را تا ۲۰-۳۰ درصد افزایش دهید و هر روز چربی بیشتری بسوزانید و خبر بهتر این که لازم نیست برای این مقدار چربیسوزی، خودتان را خیلی توی دردسر بیندازید و زیره زیادی مصرف کنید، بلکه روزی یک قاشق چایخوری برای بهرهمند شدن از اثرات زیره کافی است.
زنجبیل
زنجبیل هم مثل دارچین، قند خون را پایین میآورد و این یعنی وقتی همراه با غذاهای پرکربوهیدارت و نشاستهای زنجبیل میخورید، قند خونتان یکدفعه و به مقدار زیاد بالا نمیرود. این ادویه مثل فلفل، زردچوبه و… دارای اثر گرمازایی هم هست و باعث افزایش سوخت و ساز بدن میشود.
سیر
سیر بوی دهان را عوض میکند، اما این نقص کوچک با توجه به همه اثراتی روی کاهش وزن دارد، قابل تحمل است. مطالعهای که به تازگی روی موشها انجام شده، نشان داده است که موشهایی که همراه غذای روزانهشان سیر میخورند، طی هفت هفته بیشتر از موشهایی لاغر میشوند که با سیر تغذیه نمیشوند. اگرچه هنوز مطالعه انسانی در این زمینه انجام نشده، اما سیر آنقدر خاصیتهای دیگر هم دارد که اگر آن را به غذایتان اضافه کنید، قطعاً ضرر نخواهید کرد. البته اگر فشارخونتان همیشه پایین است یا از داروهای کاهش دهنده فشارخون استفاده میکنید، در مصرف سیر زیادهروی نکنید.
فلفل سیاه
در مقایسه با فلفل قرمز، فلفل سیاه تندی کمتری دارد و خوردنش سادهتر است. این ادویه نیز مانند زنجبیل بدن را گرم میکند و متابولیسم را بالا میبرد. همچنین بعضی متخصصان معتقدند که مصرف فلفل سیاه در دوران کودکی میتواند جلوی افزایش تعداد سلولهای چربی را بگیرد و مانع چاقی و اضافه وزن شود. جالب است بدانید که بخشی از چاقی در دوران نوجوانی به دلیل افزایش تعداد این سلولهاست و این شرایط در بزرگسالی مقاوم به درمان است.