دیابت یک بیماری مزمن است که باعث افزایش قند خون فرد می شود. افرادی که به دیابت مبتلا می شوند، اغلب باید رژیم غذایی شان را به دقت تنظیم کنند تا بتوانند قند خونشان را کنترل کنند. اگرچه دیابتی ها اگر در کنار رژیم غذایی سالمشان هر چند وقت یک بار مقدار کمی شکلات بخورند هم اشکالی ندارد! تعجب می کنید؟ همیشه شنیده اید که دیابت یعنی خداحافظی همیشگی با شکلات؟ پس ادامه مطلب را از دست ندهید.

کنترل دقیق کربوهیدرات و دریافت قند برای مدیریت دیابت در مبتلایان حیاتی است زیرا دریافت خوراکی قند و کربوهیدرات روی قند خون تاثیر می گذارد. در نتیجه این سوءتفاهم در بین مبتلایان به دیابت بسیار شایع است که اگر کسی دچار دیابت باشد باید از هر نوع ماده غذایی شیرین و قندداری دوری کند مبادا که کنترل قند خونش به هم بخورد.

بر اساس اعلام انجمن دیابت آمریکا، بیماران مبتلا به دیابت همچنان می توانند در رژیم غذایی شان از شیرینی و شکلات و سایر مواد غذایی قند دار استفاده کنند، البته تا زمانی که یک رژیم غذایی سالم همراه با فعالیت بدنی داشته باشند.

اصول رژیم غذایی سالم برای مبتلایان به دیابت شامل:

محدود کردن چربی های اشباع

مصرف نمک و شکر در حد تعادل

استفاده از گوشت های کم چرب، سبزیجات غیر نشاسته ای، غلات کامل، میوه و چربی های سالم

اگرچه بهتر است شکلات محبوب تان را برای مناسبت های خاص نگه دارید و از خوردن آنها در اندازه کم لذت ببرید.

مبتلایان به دیابت، قبل از انتخاب «هر نوع غذایی» باید بدانند که آن غذای خاص چطور روی قند خون شان تاثیر می گذارد. آشنایی با برچسب های غذایی می تواند این کار را برای دیابتی ها ساده تر کند.

لابد شما هم برچسب های «بدون شکر» یا «بدون شکر افزودنی» را روی خیلی از مواد غذایی دیده اید. اگرچه این خوراکی ها همچنان ممکن است حاوی کالری و انواع کربوهیدرات باشند که می تواند قند خون شما را به نوسان بیندازد.

 

 

انواع قند

۲ نوع اصلی کربوهیدرات وجود دارد:

  • کربوهیدرات های ساده یا قند ساده
  • کربوهیدرات های پیچیدهه یا نشاسته
  • فیبرها که در مواد غذایی گیاهی وجود دارند و اغلب غیر اقبل هضم هستند.

قند هم به صورت طبیعی و هم به صورت افزودنی در مواد غذایی وجود دارد. انواع طبیعی قند شامل:

  • فروکتوز که در میوه ها وجود دارد
  • لاکتوز که در محصولات لبنی وجود دارد

تولید کنندگان مواد غذایی از ۶۰ نوع اسم مختلف برای قند افزودنی در فهرست مواد اولیه استفاده می کنند، از جمله:

  • سوکروز یا ساکاروز یا قند و شکر معمولی
  • شربت ذرت با فروکتوز بالا
  • شربت فروکتوز
  • شربت برنج قهوه ای
  • نکتار آگاوا
  • عسل
  • شربت افرا
  • مالتوز
  • شربت مالت
  • گلوکز
  • مالت جو
  • چقندر قند

موقع غذا خوردن سیستم گوارشی کربوهیدرات موجود در غذا را شکسته و آن را به گلوکز تبدیل می کند که نوعی قند ساده است. در ادامه، بدن این گلوکز را جذب کرده و وارد جریان خون می کند. گلوکز اولین منبع انرژی بدن است و هورمونی به نام انسولین باعث می شود که سلول ها قند را از خون جذب و ذخیره کنند.

بیماران مبتلا به دیابت ممکن است نتوانند به مقدار کافی انوسلین تولید کنند یا سلول های بدن شان به درستی نسبت به انسولین پاسخ نمی دهد. در هر دو حالت، قند خون به مرور زمان به بالاتر از حد طبیعی می رسد که برای بدن قابل تحمل است.

قندهای ساده در مقایسه با قندهای پیچیده مانند گندم سبوس دار یا جوی دو سر، قند خون را خیلی سریع تر و بیشتر بالا می برند.

 

 

جایگزین های قند

قندهای مصنوعی هم ممکن است حاوی کالری و کربوهیدارت باشند. جایگزین های قند، ترکیبات کم کالری یا بدون کالری هستند که معمولا تاثیر کمتری روی قند خون دارند.

تولیدکنندگان مواد غذایی اغلب این ترکیبات را با محصولاتشان اضافه می کنند و این محصولات معمولا با پرچسب های «رژیمی»، «کم کالری»، «با قند پایین» یا «قند کاهش یافته» وارد بازار می شوند. اپرچه سایر مواد اولیه ای که در تولید این محصولات استفاده شده اند، همچنان می توانند حاوی کالری و کربوهیدارت باشند و دریافت روزانه را بالا ببرند. بنابراین قبل از اینکه محصولی با برچسب رژیمی بخرید، برچسب روی آن را به دقت بخوانید.  وجود جانشین های قند گاهی اوقات باعث می شود که فرد با خیال راحت پرخوری کند یا تمایلش برای مصرف مواد غذایی با قند طبیعی پایین بیاید. در ادامه با رایج ترین ترکیبات جایگزین قند آشنا می شوید.

 

قندهای مصنوعی

قندهای مصنوعی که تحت عنوان قندهای غیر مغزی هم شناخته می شوند. این ها ترکیبات سنتتیکی هستند که معمولا کالری نداشته یا کالری بسیار کمی دارند.

بر اساس اعلام انجمن دیابت آمریکا، FDA یا انجمن غذا و داروی آمریکا شش نوع قند مصنوعی را تایید کرده است.

  1. آسپارتام
  2. آسه سولفام پتاسیم یا آسه سولفام K
  3. ساخارین
  4. سوکرالوز
  5. نئوتام
  6. ادوانتام

 

قندهای الکلی

قندهای الکلی نوعی کربوهیدرات هستند که به طور طبیعی در گیاهان وجود دارند. اگرچه، تولیدکنندگان باید این قندها را پیش از اضافه کردنشان به محصولات غذایی فراوری کنند. قندهای الکلی کالری کمتری در مقایسه با قند و شکر معمولی دارند، اما همچنان می توانند قند خون را بالا ببرند.

رایج ترین انواع قند الکلی شامل موارد زیر است:

  1. سوربیتول
  2. مانیتول
  3. زایلیتول
  4. اریترول
  5. مالتیتول
  6. ایزومالت
  7. لاکتیتول

قندهای الکلی برای بعضی افراد حالت ملین دارد و می توانند منجر به اسهال و نفخ شود.

 

استیویا

استیویا نوعی شیرین کننده است که به طور کلی جزو قندهای ایمن طبقه بندی می شود. اگرچه تولید کنندگان باید شیرین کننده را از گیاه شیرین ‌برگ (Stevia rebaudiana) جدا کنند و این کار از طریق یک فرایند شیمیایی انجام می شود.

استیویا قند یا کالری ندارد و می تواند به بسیاری از مواد غذایی و نوشیدنی ها اضافه شود. این محصولات اغلب با برچسب «شیرین شده طبیعی» وارد بازار می شوند.

 

 

چطور برچسب های غذایی را بخوانیم؟

خواندن برچسب های غذایی

به شما کمک می کند تا بفهمید که هر ماده غذایی یا هر نوشیدنی چطور می تواند قند خون را تحت تاثیر قرار دهد. روی این برچسب ها اغلب اطلاعات زیادی وجود دارد اما سه عدد اصلی که باید دنبالش بگردید این است:

  • اندازه سروینگ
  • کربوهیدرات کل
  • کالری

 

اندازه سروینگ

اولین عددی که روی برچسب غذایی باید دنبالش باشید، اندازه سروینگ است. همه اطلاعاتی که روی این برچسب ها می آید، بر اساس اندازه ۱ سروینگ است.

به عنوان مثال، یک بسته کراکر به ازای یک سروینگ ۱۰ عدد بیسکوئیت کراکر دارد. بنابراین اگر کسی ۲۰ عدد بیسکوئیت بخورد، ۲ برابر کالری و کربوهیدرات نسبت به آن چیزی دارد که روی بسته نوشته شده است.

اندازه سروینگ ممکن است روی محصولات غذایی بر اساس فنجان، قاشق غذاخوری، تکه، قطعه یا شیشه ذکر شده باشد.

 

کالری

برچسب غذایی به شما می گوید که در یک سروینگ از ماده غذایی خاص چند کالری وجود دارد. این کالری ممکن است از هر منبعی تامین شده باشد: کربوهیدرات، پروتئین یا چربی.

دانستن اینکه روزانه باید چند کالری انرژی دریافت کنید برای آنهایی که می خواهند وزن کم کنند یا وزن شان را ثابت نگه دارند، اهمیت زیادی دارد. برای کاهش وزن، افراد باید کالری بیشتری بسوزانند و کمتر دریافت کنند. انجام ورزش و فعالیت بدنی در این مرحله برای بالا نگه داشتن متابولیسم پایه ضروری است.

 

کربوهیدرات کل

کربوهیدرات کل که معمولا بر حسب گرم روی برچسب غذایی نوشته می شود، نشان می دهد که در یک سروینگ از یک ماده غذایی خاص چه مقدار کربوهیدرات از سه منبع قند، کربوهیدرات پیچیده و فیبر وجود دارد.

برای مبتلایان به دیابت لازم است که مراقب مقدار دریافت کل کربوهیدرات روزشان – نه فقط قند – باشند چون همه انواع کربوهیدرات ها می توانند به شکل های مختلف روی قند اثر بگذارند. اگرچه عدد قطعی برای کل کربوهیدراتی که یک بیمار مبتلا به دیابت باید مصرف کند، وجود ندارد و این مساله باید برای هر فرد به صورت جداگانه توسط مشاورتغذیه مشخص شود.

بعضی از مواد غذایی ممکن است قند کمی داشته یا اصلا قند نداشته باشند اما در عوض مقدار کربوهیدرات شان بالا باشد. بنابراین اگر فقط به عدد مربوط به قند که روی برچسب غذایی نوشته شده، توجه کنید، ممکن است در مورد تاثیر آن ماده غذایی روی قند خونتان دچار اشتباه شوید.

روی بعضی از برچسب های غذایی اصطلاحاتی مانند «کربوهیدرات خالص»، «کربوهیدرات تاثیرگذار» یا «کربوهیدرات قابل هضم» نوشته شده که FDA و انجمن دیابت آمریکا این اصطلاحات را به رسمیت نمی شناسند چون باعث تخمین اشتباه در مورد مقدار کل کربوهیدرات در یک غذای خاص و تاثیر آن بر قند خون می شوند.  بنابراین اگر مبتلا به دیابت هستید و می خواهید تصمیم بگیرید که یک ماده غذای خاص را بخورید یا نه، فقط به عدد کل کربوهیدرات روی برچسب غذایی اعتماد کنید.

 

منبع: medicalnewstoday

مستانه تابش

مستانه تابش یک مشاور تغذیه و رژیم‌درمانی و ورزش تمام‌وقت و یک نویسنده نیمه‌وقت در حوزه سلامتی، تغذیه و چاقی است. او بیشتر از 10 سال است که در زمینه چاقی، چاقی مفرط و دیابت فعالیت می‌کند و در حال حاضر در حال اتمام دوره دکتری تخصصی خود در زمینه فیزیولوژی و تغذیه ورزشی است. طرفدار این ایده است که برای کنترل قند خون محدود لازم نیست، «هوشمندانه خوردن» چاره کار است! عاشق دوچرخه‌سواری و گل و گیاه است و در زمان‌های آزادش سعی می‌کند با نوشتن در دنیای مجازی به بعضی از شایعه‌هایی تغذیه‌ای که خیلی‌ها باورشان دارند، پاسخ بدهد.

مشاهده همه مطالب