اگرچه خیلی از ما خوردن نان و غلات را برای صبحانه ترجیح می دهیم، اما محققان می گویند شاید بهتر باشد که افراد مبتلا به دیابت نوع دو دنبال صبحانه بهتری بگردند.
دکتر جاناتان لیتل از مرکز تحقیقات سلامت و علوم ورزشی دانشگاه بریتیش کلمبیا به تازگی مقاله ای را در این زمینه در American Journal of Clinical Nutrition منتشر کرده که نشان می دهد خوردن صبحانه پر چرب و کم کربوهیدرات می تواند به مبتلایان به دیابت نوع دو کمک کند تا قند خونشان را در طول عمر بهتر کنترل کنند.
او می گوید: افزایش شدید قند خون بعد از صبحانه در مبتلایان به دیابت به دلیل مقاومت به انسولین است که بخصوص می تواند ناشی از سبک غذایی غربی شامل خوردن کربوهیدرات زیاد در صبحانه از جمله غلات آماده صبحانه، اوت میل، نان تست، میوه و… باشد.
به گفته او صبحانه یکی از «مشکلات» اصلی در تنظیم رژیم غذایی مبتلایان به دیابت نوع دو است که می تواند منجر به افزایش شدید قند خون در این افراد شود. مطالعه دکتر لیتل نشان داده است که خوردن وعده پرچرب کم کربوهیدرات به عنوان اولین وعده غذایی در صبح، یک روش آسان برای پیشگیری از این افزایش شدید است که به کنترل قند خون در طول روز کمک می کند و احتمالا می تواند منجر به کاهش عوارض دیابت شود.
در این مطالعه که با شرکت گروهی از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو که به خوبی قند خونشان را کنترل کرده اند، انجام شده، افراد در دو روز آزمایش دو نوع رژیم غذایی متفاوت داشتند. در یک روز از افراد خواسته شد که برای صبحانه املت بخورند و در روز دیگر همان افراد به عنوان صبحانه اوت میل و میوه خوردند. در این دو روز افراد صبحانه و ناهار یکسان داشتند و اندازه گیری قند خون هر ۵ دقیقه توسط دستگاه کوچکی که به شکم متصل می شود، انجام شد. همچنین داوطلبان میزان گرسنگی، احساس سیری و میل به خوردن غذاهای شیرین یا ترش را نیز اعلام کردند.
نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف صبحانه کم کربوهیدرات و پر چرب می تواند مانع از افزایش شدید قند خون پس از صبحانه شود و این باعث می شود که فرد طی ۲۴ ساعت بعدی کنترل بهتری روی قند خون داشته و قند خونش نسبتا ثابت بماند.
او می گوید: ما انتظار داشتیم که کم کردن کربوهیدرات در وعده صبحانه به کمتر از ۱۰ درصد بتواند مانع از افزایش شدید قند خون پس از این وعده شود ولی از دیدن نتایج که نشان می داد کاهش کربوهیدرات صبحانه می تواند منجر به کنترل بهتر قند خون در طول روز شود و همچنین از ثابت ماندن آن در طی روز، متعجب شدیم. افزایش و کاهش شدید قند در رگ ها می تواند منجر به آسیب عروق، چشم ها و کلیه ها شود. پیروی از برنامه غذایی کم کربوهیدرات در وعده صبحانه روشی ساده و هدفی قابل دسترس برای بیماران مبتلا به دیابت نوع دو است که می تواند به کاهش عوارض ناشی از دیابت نیز کمک کند.
منبع: sciencedaily