قند و شکر را می توان جزء مواد اعتیادآور به شمار آورد. اعتیاد به مواد قندی فراگیرتر از حد تصور شماست. برای مثال آمار ها نشان می دهد که آمریکایی ها روزانه حدود یک سوم لیوان قند و شکر مصرف می کنند! یکی از علل مصرف بالای قند و شکر، وجود این مواد در نوشیدنی هایی مانند نوشابه ها، آبمیوه ها، دلستر های طعم دار، سس های سالاد، سوپ های آماده و … می باشد. افزایش مصرف قند شیرینی به عنوان یکی از عوامل اصلی افزایش شیوع چاقی، فشار خون بالا، بیماری های قلبی-عروقی، دیابت، سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، اختلال تمرکز و حافظه، بیش فعالی، اضطراب و افسردگی شناخته می شود. ماهانه بر تعداد مقالاتی که مصرف بالای قند و شیرینی را با به مخاطره افتادن سلامتی مرتبت می داند، افزوده می شود. با وجود خطرات مصرف قند و شیرینی، ما به مصرف این مواد ادامه می دهیم. دلیل اصرار به مصرف شیرینی اعتیاد آور بودن آن است.

در واقع قند و شیرینی تمام شاخص های یک ماده مخدر را پر می کند:

  • منجر به آزاد شدن ناقلین عصبی مانند دوپامین و سرتونین در مغز می شود. مشابه این اتفاق با مصرف الکل، کوکائین، و سایر مواد مخدر می افتد.
  • افراد به خوردن این مواد با وجود آگاهی از مضرات آن ادامه می دهند.
  • با مصرف مداوم آن، فرد نسبت به اثرات آن مقاوم می شود.
  • در افرادی که مصرف بالای شیرینی دارند، عدم مصرف آن منجر به مختل شدن عملکرد معمول روزانه می گردد.
  • قطع دریافت شیرینی با بروز علائم محرومیت از مصرف همراه است.
  • مطالب آورده شده بدین معنی است که کنار گذاشتن شیرینی سخت تر از آن است که فکر می کنید. وابستگی به شیرینی روحی و جسمی است. بنا بر این برای کنار گذاشتن آن باید به هر دو جنبه پرداخته شود. هر چقدر کمتر شیرینی بخورید، تمایل شما هم به همان نسبت به شیرینی کمتر می شود.اگر به علائم محرومیت از مواد مبتلا شده اید، به خاطر داشته باشید که این علائم موقت خواهد بود. شما پس از گذشت چند روز سرحال تر و رو به راه تر از همیشه خواهید بود.

    توصیه هایی که در ادامه آمده است، به غلبه کردن بر مشکل شیرینی کمک می کند.

    ۱- به انواع شیرینی (شیرینی تر، شیرینی خشک، انواع کیک، گز، سوهان، پولکی و ….) ، قند و مشتقات آن مانند شیره انگور و خرما، شکر و موادی که در آن شکر به کار رفته است ( نوشابه، دلستر طعم دار، آبمیوه های آماده، انواع دسر، ژله، کرم کارامل و …) اجازه ورود به منزل ندهید.

    ۲- به اندازه کافی غذا بخورید تا گرسنگی شما را به سمت مصرف مواد شیرین سوق ندهد. از میان وعده های سالم و سیر کننده مانند انواع میوه، هویج، خرما و میوه های خشک شده مانند انواع برگه ها، کشمش، توت و انجیر استفاده کنید. به میزان کافی آب بنوشید. میوه یخ زده می تواند جایگزین خوبی برای بستنی باشد. با کنار گذاشتن شیرینی گیرنده های حس چشایی به تدریج حساس تر می شوند و میوه ها بیشتر شیرین به نظر می رسند و شما را راضی خواهند کرد. اگر آرام غذا بخورید و خوب بجوید، لذت بیشتری نیز از خوردن میوه ها و سبزیجات خواهید برد.

    ۳- هیچ کدام از وعده های غذایی اصلی را جا نیندازید. سعی کنید هر روز هر سه وعده صبحانه، نهار و شام را داشته باشید. در وعده های غذایی اصلی از مواد پر فیبر (مانند نان های سبوس دار، سبزیجات و حبوبات)، مواد پروتئینی (لبنیات، گوشت های کم چرب، ماهی و سویا) و روغن های غنی از امگا-۳ ( روغن زیتون و کلزا) استفاده کنید. داشتن وعده غذایی کامل به جلوگیری از افت قند خون و کاهش تمایل به شیرینی کمک می کند.

    ۴- سر وقت غذا بخورید. طولانی نشدن فاصله بین دو وعده نیز به به جلوگیری از افت قند خون و کاهش تمایل به شیرینی کمک می کند.

    ۵ – می توانید روزانه یک مولتی ویتامین- مینرال مصرف کنید. استفاده از پیکولینات کروم و ال- گلوتامین نیز در برخی افراد به کاهش تمایل به شیرینی کمک می کند.

    ۶ – گرسنه از منزل خارج نشوید. بخصوص اگر تنها ماده غذایی در دسترس در خارج از منزل، قند و شیرینی باشد. هنگام خروج از منزل تنقلات مناسب مانند میوه تازه یا خشک و انواع آجیل به همراه داشته باشید.

    ۷- به اندازه کافی بخوابید، آفتاب بگیرید و ورزش کنید. تمام این موارد به کاهش تمایل به شیرینی کمک می کند.

    ۸- سعی کنید تمایلاتی به شیرینی که ناشی از گرسنگی فیزیکی نیست بلکه در استرس و اضطراب ریشه دارد، تمیز دهید. سعی کنید از روشهای دیگر برای مدریت استرس استفاده کنید. راه بروید، با یکی از دوستانتان تماس بگیرید، مطالعه کنید، تلوزیون تماشا کنید، نفس عمیق بکشید، مدیتیشین انجام دهید، موزیک گوش کنید، دوش بگیرید.

    ۹- اگر برای فرار از یک احساس ناخوشایند به شیرینی روی می آورید، سعی کنید آن احساس ناخوشایند را شناسایی کنید و پاسخ مناسب را برای آن بیابید. برای مثال اگر خسته هستید، به جای اینکه سعی کنید در عین خستگی به فعالیت های خود ادامه دهید، استراحت کنید. اگر حوصله شما سر رفته است، خود را سرگرم کنید. اگر تنها هستید، با یک دوست قرار بگذارید.

    ۱۰- اگر نتوانستید گاه و بی گاه بر تمایل خود به شیرینی غلبه کنید، نا امید نشوید و احساس عذاب وجدان نکنید. شیرینی ناسالم است ولی شما با خوردن شیرینی مرتکب گناه نمی شوید! مانند اعتیاد به سایر مواد، مهم نیست که چند بار در ترک شیرینی شکست می خورید. مهم این است که بالاخره بر این اعتیاد غلبه کنید.

    ۱۱ – با خودتان مهربان باشید. برای پایان بخشیدن به نزاع با شیرینی، باید نکات مهم در تغذیه کردن بدن خود و راههای پاسخ به احساساتتان را بشناسید. بهترین جایگزین چربی خود شناسی و پذیرش واقعی خود است.

    منبع

    افزودن دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *